Gulvafhøvling eller gulvafslibning? Her er forskellene

02 april 2020
Cecilie Mortensen
Gulvafhøvling eller gulvafslibning? Her er forskellene

Når det kommer til behandling af ens trægulv, så er der forskellige muligheder, der kan give det et nyt udseende. Grundlæggende skelner man mellem to forskellige behandlinger: En gulvafslibning og en gulvafhøvling. Men hvad er forskellen egentlig? Og hvornår skal man vælge den ene frem for den anden?

Forskellene mellem en gulvafslibning og en gulvafhøvling 

I mange tilfælde vælges en almindelig gulvafslibning til trægulvet. Det er nemlig en behandling, som skåner trægulvet mest muligt, da man kun sliber omkring 1 mm af overfladen. På den måde kan man stadig fjerne tidligere efterbehandlinger, som gulvet har fået, og man kan fjerne ridser m.m., som er synlige. 

På den anden side kan man også vælge en gulvafhøvling. Det er en behandling af gulvet, som man ofte vælger, hvis der er dybere flader ridser eller skader i gulvet. Det kan også være, at gulvet har taget skade efter en vandskade, og derfor har fået buler eller andet. Her kan man gå ind og arbejde med gulvet med en gulvafhøvling. Til forskel fra en gulvafslibning, så fjerne en gulvafhøvling omkring 2-4 mm af gulvets overflade. Det er derfor også en hårdere behandling for gulvet, da man fjerner mere af gulvets overflade. 

Man skal desuden huske på, at man ikke kan blive ved med at slibe på et gulv, lige så meget som man vil. Et trægulv har nemlig en bestemt tykkelse. Derfor bruges en gulvafhøvling primært også, hvis trægulvet har mange ujævnheder, som kræver ekstra arbejde, hvis det skal blive jævnt igen. 

Uanset om man vælger en gulvafslibning eller en gulvafhøvling, så har man gode muligheder for at få et gulv, som nærmest ser helt nyt ud igen. For at nå helt godt i mål, så kræver det naturligvis også, at man hyrer den rette fagperson til opgaven, da håndværket altid afhænger af den, der udfører arbejdet. 

Flere nyheder