Psykoterapi – noget for dig?

05 august 2022
admin

editorial

I Danmark døjer mange borgere med en eller flere mentale lidelser. En sådan behøver ikke nødvendigvis at have en høj sværhedsgrad eller være diagnosticeret hos en læge før den er hæmmende for personens daglige udfoldelser.

Derfor vælger mange at gå i terapeutisk behandling for at komme oven på, og lære at leve med lidelsen. En sådan behandling kan for eksempel foregå hos en psykoterapeut.

Hvad laver en psykoterapeut?

En psykoterapeut er en uddannet professionel, der er specialiseret i psykoterapi. Psykoterapeuten arbejder med psykologiske problemer ved hjælp af forskellige samtalebaserede metoder. Psykoterapeuter kan fungere som terapeuter, coaches eller sparringspartnere.

Du kan f.eks. bruge psykoterapi til selvudvikling eller til at bearbejde sorg. En psykoterapeut kan også hjælpe dig, hvis du lider af stress eller depression. Du kan få hjælp til at leve med din angstlidelse som f.eks. generaliseret angstlidelse, social fobi, PTSD eller paniklidelse. Hvis terapeuten er medlem af Dansk Psykoterapeutforening (DPA), er han eller hun forpligtet til at følger foreningens etiske kodeks og har fuld fortrolighed.

Hvilke typer psykiske lidelser kan hjælpes med psykoterapi?

De mest almindelige psykiske problemer, som folk i Danmark lider af, er

– stress

– depression

– angstlidelser som generaliseret angstlidelse, social fobi, PTSD eller paniklidelse

– tilpasningsforstyrrelser

– personlighedsforstyrrelser

– spiseforstyrrelser såsom anoreksi eller bulimi

psykoterapeut

Disse psykiske lidelser kan afhjælpes med psykoterapi. Hvis du vil vide mere om, hvordan psykoterapi kan hjælpe dig specifikt, bør du kontakte en psykoterapeut for at få yderligere oplysninger.

Hvilke former for psykoterapi findes der?

Psykoterapi kan antage mange forskellige former, men grundlaget er altid at patienten og terapeuten taler med hinanden om problemet. På denne måde kan terapeuten hjælpe patienten med at forstå sine egne tanker og følelser bedre, hvilket kan føre til en adfærdsændring.

Hvis du overvejer at gå i psykoterapi, er det vigtigt, at du finder en terapeut, som du føler dig tryg ved at tale med. Det er også vigtigt, at terapeuten har erfaring med behandling af patienter med dit specifikke problem.

Find din psykoterapeut i Vanløse på lihncoaching.dk.