Slip din afhængighed af læge ordineret medicin med hjælp fra et misbrugscenter

24 september 2019
Astrid Pedersen
Slip din afhængighed af læge ordineret medicin med hjælp fra et misbrugscenter

Er dit forbrug af smertestillende medicin kommet i overkanten? Så kan det sagtens være, at du lider af et pillemisbrug – og så bør du opsøge professionel hjælp.

Hvordan opstår misbrug af læge ordineret medicin?

Når en læge udskriver stærk smertestillende medicin, er det som regel fordi patienten enten lever med ubærlige smerter (for eksempel som følge af gigt), har været udsat for et traume med smerter til følge, eller netop har overstået en operation. I de to sidste tilfælde er det meningen, at man skal holde op med at tage medicinen, når smerterne fortager sig. Men visse mennesker oparbejder i stedet en afhængighed – og et der af følgende misbrug – af den stærke smertestillende medicin.

I gruppen af medikamenter, som er under særlig mistanke for at være afhængigheds skabende, finder vi de berygtede opioider. Opioider tæller medicin grupper, som er syntetisk fremstillede, og som emulerer opiaternes (for eksempel morfin) effekt. Dette betyder, at opioiderne – foruden deres smertestillende effekt – også kan medføre en særdeles behagelig rus.

Det er denne rus, som gør folk afhængige, idet det skaber ubalance i hjernens eget belønnings system. Kroppen og hjernen vil kræve opioider for ikke at gå i baglås. Mange mennesker, som har været afhængige af opioider som for eksempel Tramadol, Oxycontin eller Fentanyl, beretter tillige om fysiske symptomer ved fravær af stoffet, som bringer mindelser om heroin abstinenser.

Hvordan kommer jeg ud af misbruget?

Derfor er det også vigtigt at du – såfremt du har mistanke om, at du er havnet i et misbrug af receptpligtig medicin – ikke selv forsøger dig med at kvitte ”cold turkey”, men i stedet opsøger professionel hjælp til afvænning. Denne hjælp kan du for eksempel få hos Behandlingscenter Stien – et professionelt dansk misbrugscenter, som blandt andet har specialiseret sig i behandling af pillemisbrug. Læs mere om misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk

Flere nyheder